Jakie produkty regionalne mog? podlega? ochronie?


Ochrona produktów przewidziana jest zarówno przez prawo polskie, jak i prawo europejskie. Polega ona na ochronie oznaczenia geograficznego lub nazwy pochodzenia produktu. Oba poj?cia szczegó?owo wyja?nione s? odr?bnie. Lista produktów, jakie podlegaj? ochronie jest d?uga, nie jest ona zamkni?ta – w prawie europejskim jest to katalog stanowi?cy za??cznik do odpowiednich przepisów, natomiast w prawie polskim katalog jest otwarty, okre?lony przez ogólne poj?cie „towar”.

Na li?cie produktów chronionych przez prawo europejskie znajduj? si? trzy kategorie produktów. Do pierwszej nale?? produkty rolne przeznaczone do spo?ycia przez ludzi. Nale?? do nich: ?ywe zwierz?ta, ryby, mi?czaki, skorupiaki i inne bezkr?gowce wodne, mi?so oraz podroby jadalne, ró?norodne produkty mleczarskie, miód naturalny, jaja ptasie, jadalne produkty pochodzenia zwierz?cego, gdzie indziej niewymienione ani niew??czone, warzywa, a tak?e niektóre korzenie i bulwy jadalne, herbata, kawa i przyprawy, (za wyj?tkiem herba mate), orzechy i owoce jadalne; skórki owoców cytrusowych lub melonów, produkty przemys?u m?ynarskiego, skrobie, s?ód, gluten pszenny, inulina, pektyna, ziarna, nasiona i owoce ró?ne, w tym oleiste, ro?liny przemys?owe i lecznicze, przetworzony t?uszcz drobiowy. Do produktów pierwszej kategorii zaliczane s? równie? produkty t?uszczowe: s?onina i inny przetworzony t?uszcz wieprzowy, przetworzone t?uszcze, ale pochodz?ce od wo?ów, owiec i kóz, a tak?e ?ój wytwarzany z tych t?uszczy, t?uszcze i oleje z ryb i ssaków morskich, oczyszczane albo nie, t?uszcze ro?linne, sta?e lub p?ynne, surowe, oczyszczane lub rafinowane, t?uszcze i oleje ro?linne oraz zwierz?ce, uwodorniane, rafinowane lub nie, z tym ?e bez dalszej przeróbki, margaryna, sztuczna s?onina i inne preparowane t?uszcze jadalne.

Kolejne na li?cie produktów s? przetwory z wymienionych na pocz?tku produktów (mi?sa, mi?czaków, ryb lub skorupiaków i innych bezkr?gowców wodnych), ró?ne rodzaje cukrów (cukier buraczany lub trzcinowy i chemicznie czysta sacharoza, w postaci sta?ej, ale równie? inne rodzaje cukru), karmel, miód syntetyczny (zmieszany z naturalnym lub nie), syropy cukrowe, melasa (odbarwiona lub nie), syropy, aromatyzowana melasa albo z dodatkiem barwników (w tym cukier waniliowy lub wanilina), z wy??czeniem soków owocowych, do których dodany jest cukier w jakichkolwiek proporcjach. Do produktów, na które mo?na uzyska ochron? nale?? te? ziarna kakaowe (ca?e lub ?amane, surowe lub palone), ?uski, os?onki, ?upiny oraz inne odpady z kakao, przetwory z owoców, warzyw, orzechów albo innych cz??ci ro?lin, moszcz winogronowy (fermentuj?cy lub z fermentacj? zatrzyman? w inny sposób ni? przez dodanie alkoholu) wino ze ?wie?ych winogron, moszcz winogronowy z fermentacj? zatrzyman? tak?e przez dodanie alkoholu, inne napoje na bazie fermentacji (np. miód pitny, wino z gruszek i jab?ecznik), ocet i jego substytuty, tyto? nieprzetworzony oraz odpady tytoniowe. Inne regulacje obowi?zuj? przy produktach z sektora wina oraz napojów spirytusowych, chocia? oznaczenie geograficzne wódek, likierów oraz innych napojów spirytusowych tak?e podlega ochronie.

Do drugiej kategorii chronionych przez prawo europejskie produktów nale?? ?rodki spo?ywcze, do których zaliczane s?: piwo, makarony, musztarda, napoje z ekstraktów ro?linnych, naturalne ?ele i ?ywice, chleb, ciastka, ciasto, wyroby cukiernicze, oraz inne produkty piekarnicze. Trzeci? kategori? s? inne produkty rolne, nie przeznaczone do spo?ycia: wiklina, we?na, siano, korek, olejki eteryczne, koszenila (surowiec pochodzenia zwierz?cego), kwiaty i ro?liny ozdobne oraz len mi?dlony. Wszystkie inne produkty, nie chronione w oparciu o prawo europejskie, mog? podlega? ochronie na podstawie przepisów polskiej ustawy.



Przeglądaj artykuły prawnicze